نحوه انجام عمل سپتوپلاستی و نکات مراقبتی مهم درباره آن

سپتوم، غضروف میانی بینی محسوب می‌شود که بینی را به دو قسمت تقسیم می کند و نقش بسیار مهمی دارد. این تقسیم بندی باید به گونه ای باشد که دو حفره یا دو سوراخ بینی شکل گرفته در دو طرف این غضروف باید یک اندازه و یک شکل باشند. بنابراین هرگاه به هر دلیلی دو حفره سوراخ بینی یک اندازه نباشند به این معنی است که غضروف سپتوم بینی دارای انحراف  است که اغلب این انحراف را می توان در ظاهر بینی مشاهده کرد. این انحراف می تواند علاوه بر بدشکل کردن ظاهر عمومی بینی بر روی تنفس فرد تاثیر منفی بگذارد. معمولا پیشنهاد پزشکان بر این است که این ایراد با جراحی برطرف شود. نام عمل جراحی که برای رفع این ایراد انجام می شود سپتوپلاستی است.

انحراف سپتوم چه مشکلاتی را برای افراد ایجاد می کند؟

انحراف سپتوم می تواند  مشکلات زیر را برای افراد به وجود بیاورد:

  • ظاهر نامتقارن
  • دشواری در تنفس
  • تنگی نفس
  • خر خر به هنگام نفس کشیدن
  • خونریزی بینی در برخی موارد

پس علاوه بر تاثیری منفی که انحراف سپتوم بر روی زیبایی می گذارد، سلامت افراد را نیز به خطر می اندازد. این انحراف بینی می تواند بر روی تنفس تاثیر منفی بگذارد. تنفس و رساندن اکسیژن به بافت های بدن و گرفتن دی اکسید کربن از آن ها، یکی از ضروری ترین فعالیت های بدن است که در صورت ایجاد مشکل در این فرایند و کمبود اکیژن رسانی، فرد دچار خستگی زودرس، بی حوصلگی و ضعیف شدن اعصاب می گردد. در برخی موارد حاد، کمبود اکسیژن می تواند بر روی عملکرد قلب و مغز نیز تاثیر بگذارد.

علت انحراف سپتوم چیست؟

موارد زیر می توانند از عوامل ایجاد کننده سپتوم باشند:

  • عارضه های مادر زادی
  • ضربه به بینی در دوران کودکی
  • تصادف

به خاطر همین موضوع که دلایل انحراف سپتوم متفاوت است، تکنیک جراحی سپتوپلاستی نیز می تواند بسته به دلیل انحراف متفاوت باشد. جراح برای انجام سپتوپلاستی بسته به شرایط موجود، و وضعیت او  و میزان انحراف سپتوم می تواند این جراحی را تحت بیهوشی عمومی یا بی حسی صورت انجام دهد که تشخیص بهترین روش برای انجام این جراحی بر عهده جراح می باشد.

در بسیاری از موارد، فرد دارای انحراف بینی است که کاملا از روی ظاهر او مشخص است و به همین دلیل به پزشک مراجعه می کند تا درمان را آغاز کند. اما در برخی موارد این انحراف اصلا مشخص نبوده که ممکن است عوارضی را برای فرد ایجاد کند. فرد برای دانستن علت بروز مشکلات خود به پزشک مراجعه می کند و با عکس برداری های پزشکی، انحراف سپتوم تشخیص داده می شود. اما غالبا انحراف سپتوم از روی ظاهر بینی مشخص می شود.

درمان انحراف سپتوم

انحراف تیغه بینی مشکل متداولی است که می تواند شدید شود. این انحراف یکی از سوراخ های بینی شما را مسدود یا تنگ تر خواهد کرد که همین موضوع باعث ایجاد مشکلات در تنفس فرد می شود.  سپتوپلاستی، جراحی ای است که در ان انحراف تیغه ی میانی بینی (سپتوم) اصلاح می شود . با اصلاح، جابجایی و برداشت غضروف یا استخوان یا هر دو، راه بینی باز شده و تنفس راحت تر می شود. در بیشتر موارد انحراف تیغه میانی بینی، انتخاب پزشک انجام جراحی سپتوپلاستی خواهد بود.

قبل و بعد از سپتوپلاستی

نحوه انجام عمل سپتوپلاستی

جراحی انحراف تیغه بینی می تواند با بیهوشی عمومی یا موضعی انجام بپذیرد. روند معمول جراحی به این صورت است که جراح شما، ابتدا یک برش در یک طرف بینی شما ایجاد می کند تا امکان دسترسی به سپتوم فراهم شود. سپس غشای مخاطی بر روی سپتوم را بالا برده و به سپتوم می رسد. سپتوم منحرف شده را با کمک ابزار جراحی خود در جایگاه درست قرار می دهد. اگر غضروف و یا استخوان اضافه ای وجود داشته باشد، حذف خواهد شد. سپس جراح مخاط را به محل خود برگردانده و برای نگه داشتن غشای مخاطی و سپتوم در محل خود، از بخیه استفاده خواهد کرد.

سپتوپلاستی با بی حسی موضعی

در این روش، پزشک داروهای بی حسی را به بافت های بینی تزریق می کند. با کمک داروی IV نیز شما آرام تر خواهید شد.

سپتوپلاستی با بیهوشی

با بیهوشی عمومی، شما داروی بیهوشی را از طریق IV دریافت می کنید. این نوع بیهوشی تمام بدن شما را تحت تاثیر قرار می دهد و شما در حالتی مشابه خواب فرو می روید.

عوارض سپتوپلاستی

سپتوپلاستی هم می تواند مانند بقیه ی جراحی ها، دارای عوارضی باشد. در ادامه فهرستی از عوارض این جراحی را برای شما آورده ایم:

  • خونریزی
  • عفونت
  • واکنش به داروی بیهوشی
  • ایجاد سوراخ در تیغه بینی
  • بی حسی موقتی در اطراف بینی
  • لخته شدن خون در بینی
  • کاهش حس بویایی
  • تغییر ظاهر بینی

اگر شما از نتیجه سپتوپلاستی خود راضی نیستید، یا زیبایی ظاهری بینی شما برایتان از اهمیت بالایی برخوردار است می توانید جراحی زیبایی بینی را همزمان با جراحی سپتوپلاستی انجام دهید که به این جراحی، سپتورینوپلاستی می گویند.

آمادگی قبل از جراحی سپتوپلاستی

برای انجام این جراحی لازم است که بعد از انتخاب جراح مناسب، درباره خطرات و مزایای انجام این جراحی صحبت کنید. مراحل زیر می تواند آمادگی های لازم را باری انجام جراحی فراهم کند:

  1. پزشک شما سوابق جراحی شما را بررسی خواهد کرد و تمام پرونده پزشکی شما را با دقت خواهد خواند.
  2. شما توسط پزشک معاینه می شوید و و داخل بینی و پوست اطراف آن بررسی خواهد داشت.
  3. پزشک برای شما آزمایشات و عکسبرداری های لازم را توصیه خواهد کرد.
  4. باید درباره انتظارات خود و نتیجه ی جراحیتان با جراح خود صحبت کنید.

قبل از انجام جراحی، جراحتان به احتمال زیاد از شما خواهد خواست مصرف داروهایی مثل بروفن، آسپرین و دیگر رقیق کننده های خون را قطع کنید.

مراقبت های بعد از سپتوپلاستی

بعد از انجام سپتوپلاستی و کم شدن اثر داردی بیهوشی شما می توانید به خانه خود برگردید مگر این که در مواردی نادرف مشکلی به وجود بیاید. ممکن است شما در بینی خود احساس درد داشته باشید و کمی خونریزی نیز طبیعی است که برای جلوگیری از آن، محل مد نظر با پنبه بسته خواهد شد. باندپیچی شما بعد از دو سه روز باز خواهد شد و جراح شما برای شما داروهایی تجویز خواهد کرد که باید به موقع مصرف کنید.

  • شما باید از انجام فعالیت های فیزیکی سنگین تا چند هفته پس از جراحی خود داری کنید.
  • سر خود را کمی به بالا نگه دارید تا خونریزی شدید نشود.
  • با چند بالش زیر سرتان بخوابید.
  • تا یک هفته بعد از جراحی فین نکنید.
  • کاری نکنید که به بینیتان فشار وارد شود.
  • استعمال سیگار را چند وقت قبل از جراحی و بعد از جراحی متوقف کنید.
دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

مطالب مرتبط