خال های پوستی

بهترین راه های برداشت خال

خال های پوستی بر اثر رشد غیر طبیعی سلول ها روی پوست ایجاد می شوند. برخی از این خال ها مادرزادی هستند و برخی دیگر اکتسابی و در طول دوران زندگی روی پوست ظاهر می شوند. نوع سوم خال پوستی، خال های پوستی نامعمول هستند که احتمال سرطانی شدن آنها بیشتر است. اما برای درمان خال های پوستی و برداشتن آنها چه کاری می توانیم انجام دهیم؟

خال پوستی چیست؟

خال مجموعه ای سلول پوستی رنگدانه ای است که ممکن است در هر قسمتی از بدن به صورت تکی یا چند تایی ظاهر شود. اغلب خال ها در ۲۰ سال اول زندگی افراد پدیدار می شوند و معمولا قهوه ای هستند، اما ممکن است در رنگ های آبی، سیاه یا به رنگ گوشت نیز ظاهر شوند. همچنین روی برخی از آنها مو هم رشد می کند. بیشتر خال ها بی خطر هستند و موجب هیچ گونه درد یا علائم دیگری نمی شوند، مگر اینکه  آنها را مدام بخارانید یا اینکه به جایی گیر کنند.

بعضی از خال های پوستی مادرزادی هستند، اما سایر خال ها در طول زندگی افراد ایجاد می شوند. بیشتر خال های بزرگسالی به واسطه اشعه آفتاب و تاثیراتش روی تولید ملانین به وجود می آیند.

انواع خال های پوستی

خال های پوستی سه نوع اصلی دارند که در ادامه آنها را معرفی می کنیم:

خال مادرزادی

خال های مادرزادی از هنگام تولد با افراد هستند و طبق گزارشات، از هر ۱۰۰ کودک، یکی از آنها با خال پوستی متولد می شود. این خال ها می توانند مسطح و متنوع در رنگ باشند، اما اغلب آنها سرطانی نمی شوند.

خال اکتسابی

خال های اکتسابی آنهایی هستند که بعدها در طول زندگی تان روی پوست شما ایجاد می شوند. اغلب آنها قهوه ای هستند و به دلیل آسیب های نور آفتاب ایجاد می شوند. این نوع خال ها نیز معمولا مسطح هستند و در طول زمان دچار تغییرات زیادی نمی شوند. خال های اکتسابی ممکن است با بالا رفتن سن تیره تر شوند، اما لزوما تبدیل به سرطان پوست یا ملانوما نمی شوند.

خال نامعمول

بر خلاف خال های مادرزادی و اکتسابی، احتمال سرطانی شدن خال های نامعمول بیشتر است. تخمین زده شده است که از هر ۱۰ نفر در آمریکا، یک نفر حداقل یک خال نامعمول دارد. بر خلاف خال های مادرزادی و اکتسابی، خال های نامعمول کمی بزرگتر هستند و زاویه هایی بدون قاعده دارند. در حالی که ملانوماها خال های تیره تری هستند، خال های نامعمول می توانند در رنگ های متنوعی ایجاد شوند.

انواع خال های پوستی

دلایل ایجاد خال پوستی

اگر بخواهیم خیلی ساده توضیحش بدهیم، باید بگوییم که خال ها به واسطه رشد غیرعادی سلول ها روی پوست ایجاد می شوند. با این حال، رشد غیرعادی همیشه به معنای سرطان نیست. به طور کلی، خال ها شدیدا در میان مردم متداول هستند و طبق آمار، به طور متوسط هر فرد بین ۱۰ تا ۴۰ خال دارد.

همانطور که خواندید، بعضی افراد با این خال ها متولد می شوند که نام این نوع خال ها، خال های پوستی مادرزادی است. همچنین در طول کودکی و بزرگسالی نیز ممکن است خال هایی روی پوست شما ایجاد شوند. اشعه نور آفتاب و محرک های دیگر مانند بالا رفتن سن می توانند موجب ایجاد خال پوستی شوند.

برخی خال ها ممکن است سرطانی شوند، اما اکثر آنها بی ضرر هستند. به همین دلیل نیز همیشه مهم است تا یک متخصص امراض پوستی خال های مشکوک شما را بررسی کند.

نحوه درمان خال پوستی

ممکن است به دلایل مختلف تصمیم بگیرید تا خال های پوستی خود را بردارید. بعضی خال ها به دلیل اندازه و موقعیتشان روی بدن می توانند آزاردهنده باشند. برخی دیگر ممکن است به واسطه توصیه یک پزشک و به دلیل سرطان های ملانوما لازم باشد برداشته شوند. هیچ وقت نباید یک خال پوستی را در خانه و به کمک افراد غیر متخصص بردارید.

یک پزشک ممکن است خال پوستی را با تراشیدن یا برش از طریق جراحی بردارد. متخصص بیماری های پوستی احتمالا برای خال های کوچکتر تراشیدن آنها را پیشنهاد می کند و برای خال های بزرگ تر یا خال های سرطانی بریدن آنها را توصیه می کند. بر اساس اندازه قسمتی که باید برداشته شود، ممکن است به بخیه نیز نیاز داشته باشید. همچنین پروسه برداشتن خال ممکن است در دو جلسه انجام شود. هنوز مشخص نیست که آیا برداشتن همه خال هایتان، از شما در مقابل سرطان پوست محافظت خواهد کرد یا خیر.

درمان خال های نامعمول

در حقیقت همه خال های نامعمول مستعد سرطانی شدن هستند، اما اغلب آنها واقعا به سرطان تبدیل نمی شوند. ملانوما که خطرناکترین نوع سرطان پوست است، معمولا روی پوستی عادی ایجاد می شود، نه خالی که از قبل روی پوست وجود داشته است.

برداشتن خال پوستی و جاهای زخم آن

بعد از برداشتن خال های پوستی، جای زخمی روی صورتتان باقی خواهد ماند. جاهای زخم ممکن است از طریق پوست کندن های شیمیایی، درمان های لیزری و متودهای دیگر درمان شوند تا رنگدانه های آنها بعد از درمان کمتر و کمتر شود. توصیه های متخصص بیماری های پوستی را دنبال کنید، اما در جریان باشید که ممکن است آثار باقی مانده زخم را بعد از برداشتن خال نیز ببینید.

چرا باید خال پوستی را برداریم؟

اغلب خال ها و منگوله های پوستی به درمان نیازی ندارند. اما گاهی افراد برای زیباسازی پوست خود می خواهند این خال را بردارند. همانطور که بسیاری از افراد، ممکن است از اندازه لب های خود راضی نباشد و روی به تزریق ژل بیاورند، بعضی دیگر نیز زمانی که هنگام لباس پوشیدن چیزی روی خال هایشان کشیده می شود احساس ناراحتی می کنند و نیاز دارند که این خال ها را بردارند.

با دکتر خود بررسی کنید که آیا خالی دارید که با خال های دیگرتان از نظر ظاهری متفاوت باشد. پزشک ممکن است لازم باشد از خال نمونه برداری کند تا آن را به آزمایشگاه بفرستد و سرطانی بودن یا نبودنش بررسی شود.

پزشکان چگونه خال های پوستی را برمی دارند؟

پزشک شما ممکن است به وسیله یکی از روش های زیر خال پوستی یا منگوله پوستی را بردارد.

  • بریدن خال: برخی خال ها را می توان به وسیله تراشیدن برداشت. برخی دیگر ممکن است سلول هایی داشته باشند که زیر پوست رفته و در نتیجه پزشک لازم است تا برش عمیق تری بزند تا بتواند کل خال را بردارد و جلوی رشد دوباره آن را بگیرد. این برش ممکن است بعد از پروسه برداشتن خال پوستی، نیاز به بخیه داشته باشد.
  • فریز کردن خال: این کار به وسیله نیتروژن مایع انجام می شود. پزشک مقداری از نیتروژن مایع خیلی سرد را روی خال اسپری می کند. ممکن است در جایی که قبلا خال وجود داشت، تاول بزنید، اما خیلی زود خوب خواهد شد.
  • سوزاندن خال: یک جریان الکتریکی از سیمی می گذرد و داغ می شود و سپس برای سوزاندن سطوح رویی پوست از آن استفاده می کنند. ممکن است برای درمان یک خال به چندین روش مختلف نیاز داشته باشید.

پروسه برداشتن خال ممکن است کمی دردناک باشد، اما پزشک قبل از شروع، ناحیه مورد نظر را با داروی بی حسی، بی حس می کند. اگر این پروسه موجب خونریزی شود، دکتر ممکن است از دارویی استفاده کند تا جلوی خونریزی را بگیرد. سپس آن را پانسمان خواهد کرد.

چه زمانی نیاز است تا به یک دکتر مراجعه کنیم؟

متخصصین بیماری های پوستی پیشنهاد می کنند که به صورت سالانه پوستتان معاینه شود. آنها در این معاینه همه خال ها را بررسی می کنند تا ببینند تغییری کرده اند یا خیر و همچنین چک می کنند تا مطمئن شوند خال سرطانی روی پوست رشد نکرده است. اگر در میان این معاینه های سالانه متوجه تغییراتی نگران کننده روی پوست خود شدید، حتما به دکتر خود مراجعه کنید. بعضی از تغییراتی که معاینه پزشک را تضمین می کنند عبارتند از:

  • هر خال جدیدی که به سرعت رشد کرده است.
  • خالی که ناگهان شکل و اندازه اش تغییر کرده است.
  • خال هایی که شدیدا خارش آور هستند.
  • هر خالی که بدون هیچ آسیبی خون ریزی می کند یا به نظر عفونی می آید.

همچنین اگر بیشتر از ۵۰ خال اکتسابی داشته باشید، احتمال ابتلای شما به سرطان پوست بیشتر خواهد بود.

اگر خالی دارید که تغییری نکرده یا شما را آزار نمی دهد، بهترین کار این است که خال را به حال خودش رها کنید. اما اگر از تاثیر خال روی ظاهرتان راضی نیستید یا اگر لباس پوشیدن و کشیده شدن آن به خال ها برایتان اذیت کننده است، به یک متخصص مراجعه کنید تا خال پوستی خود را به روشی ایمن بردارید.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

مطالب مرتبط